Teknoparklar, bilim, teknoloji ve yenilikçilik üretimini teşvik etmek ve desteklemek için tasarlanmış özel bölgelerdir. Teknoparklar, gerek vergi avantajları gerekse bir komünitenin içerisinde olması nedeni ile teknoloji üreten firmalar tarafından çokça tercih edilmektedir. Peki bir girişim fikriniz var, bunu Teknopark’ta nasıl şirketleştirirsiniz bu yazımızda ondan bahsedeceğiz.
Kimler Teknoparkta Şirket Açabilir?
Teknoparkta şirket açma hakkı, özellikle teknoloji ve inovasyon alanında faaliyet göstermek isteyen şirketlere, girişimcilere, araştırma gruplarına ve akademisyenlere sunulmaktadır. Teknoparklar, genellikle teknoloji tabanlı şirketlere ve start-up’lara ev sahipliği yapar. Her teknoparkın farklı gruplar için sunduğu avantajlar mevcuttur. Örneğin öğrenciler için kuluçka merkezi, akademisyenler için indirim vb.
Teknoparkta Şirket Açabilmek İçin Neler Gerekli?
Bir teknoparkta şirket açabilmek için genellikle şu adımlar izlenir:
- Şirketin faaliyet alanı, teknoparkın öncelikli hedefleri ve alanları ile uyumlu olmalıdır. Bazı Teknoparklar belirli alanlarda şirketleri kabul etmektedirler. Örneğin DEPARK Zeytin Binası olarak da tanımlanan DEU Tıp Fakültesi içerisinde yer alan Teknoloji Geliştirme Bölgesi DEPARK Sağlık Teknoparkı olarak tanımlanmaktadır ve sağlık alanındaki firma ve girişimcileri kabul etmektedir.
- Bir şirketin teknoparkta yer alabilmesi için mutlaka bir AR-GE proje fikrinin olması gerekmektedir. Şirket, teknopark yönetimine bu proje ile ilgili bir iş planı sunmalıdır. Bu iş planı, şirketin teknolojik ürün ya da hizmet geliştirme stratejilerini ve hedeflerini içermelidir.
- Teknopark yönetimi tarafından değerlendirilen bu iş planı kabul edildiği takdirde, şirket teknoparkta yer alabilir.
Teknoparkta Şirket Açmanın Avantajları Nelerdir?
Teknoparklarda şirket kurmanın birçok avantajı vardır:
- Vergi Avantajları: Teknoparklarda yer alan şirketler, Türkiye’deki kanunlar gereği çeşitli vergi muafiyetlerinden yararlanabilir. Bu, gelir vergisi ve kurumlar vergisi muafiyeti gibi avantajları içerir. AR-GE projesinde çalışan personellerin gelir vergisi muafiyeti, SGK avantajları, yine AR-GE projesi sonucu üretilen ürünün gelir vergisi muafiyeti teknoparklarda şirket kurmayı cazip kılan en önemli avantajlardandır.
- Araştırma ve Geliştirme Destekleri: Teknoparklarda yer alan şirketler, çeşitli Ar-Ge desteklerinden yararlanabilir. Bu, Ar-Ge personelinin maaşlarına verilen destekler ve Ar-Ge projelerine sağlanan hibe ve teşvikler gibi fırsatları içerebilir. Bu hibe ve desteklerin başında KOSGEB ve TÜBİTAK destekleri gelmektedir.
- İşbirliği Fırsatları: Teknoparklar, aynı veya benzer alanlarda çalışan şirketler, akademisyenler ve araştırmacılar arasında işbirliği ve ağ kurma fırsatları sunar.
- Altyapı ve Destek Hizmetleri: Teknoparklar genellikle katılımcılarına modern ofis alanları, laboratuvarlar, konferans salonları ve diğer altyapıları sunar. Ayrıca, teknik, idari ve ticari destek hizmetleri sağlarlar. Bu, yeni bir şirketin operasyonlarını başlatmak ve genişletmek için gereken maliyet ve zorlukları azaltabilir.
- Üniversite ve Araştırma Merkezleri ile Yakınlık: Teknoparklar genellikle üniversite veya araştırma merkezleri yakınında kurulur. Bu, şirketlerin bilimsel ve teknik bilgiye, yetenekli öğrenci ve araştırmacı havuzuna daha kolay erişimini sağlar.
Lütfen unutmayın ki, her teknoparkın kendi iç tüzüğü ve kuralları olabilir. Bu nedenle, bir teknoparkta şirket kurmayı planlıyorsanız, ilgili teknoparkın yönetimi ile iletişime geçerek tüm gereklilikler ve koşullar hakkında detaylı bilgi almanız önemlidir.
Bir yanıt bırakın